ساینس گزارش میدهد؛
پژوهشی که سال ها پیش در مجله "SLEEP" منتشر شد، نشان داد خطر ابتلا به چاقی در کودکان و بزرگسالانی که خواب های کوتاه دارند، افزایش میابد. در این پژوهش سعی شده است تا رابطه بین طول مدت خواب و چاقی برای کودکان و بزرگسالان با استفاده از تحقیقات مقطعی از سراسر جهان اندازه گیری شود.
فرانچسکو کاپوکسیو از دانشکده پزشکی وارویک 12 پژوهش بر روی کودکان و 17 مطالعه بر روی بزرگسالان انجام دادد و این مطالعات شامل بررسی معیارهایی مانند گزارش مدت زمان خواب، شاخص توده بدنی به طور مداوم و میزان چاقی نهایی، تعداد شرکت کنندگان و سن و جنسیت بود. دکتر کاپوسیو اظهار می دارد که بر اساس این مطالعه پژوهشی، افرادی که خواب کوتاه مدتی دارند، اغلب افراد چاق و فربه ای هستند که این الگو هم در کودکان و هم در بزرگسالان ثابت است.
با بررسی تاریخچه پژوهش ها میتوان از برخی ناهماهنگی ها مطلع شد اما با این حال یک ارتباط کلی قابل توجه وجود دارد؛ در مقایسه با کسانی که وزن نرمالی دارند، خطرچاقی تهدید کننده کودکان و بزرگسالانی است که خواب کمتری دارند. این تفاوت قابل سنجش بود بطوریکه این خطر 1.89 برابر در کودکان و 1.55 برابر در بزرگسالان افزایش داشت. این مطالعه اهمیت بالایی دارد چرا که میتواند بازگویی نکات مهمی مربوط به سلامت عمومی باشد. اما همچنان رابطه علت و معلولی این دو نیازمند پاسخ به سوالات بسیاری است که دکتر کاپوسیو معتقد است تنها مطالعات طولی طولانی قادر به پاسخگویی پرسش های برجسته خواهد بود.
"خواب و بیماری قلبی و عروقی"
تحقیقاتی از دانشگاه وارویک و کالج دانشگاهی لندن که در ژورنال SLEEP منتشر شده است نشان میدهد که کمبود خواب نیز به اندازه افزایش بیش از حد آن می تواند خطر مرگ از طریق بیماری های قلبی و عروقی را تا دوبرابر بیشتر کند.
محققان تاثیر الگوی خواب بر مرگ و میر را در بین 308 خدمتکار دولتی را که در سال های (1985-1988 و 1992-1993) در وایتهال زندگی میکردند مورد بررسی قرار دادند و با توجه به عواملی مانند سن، جنسیت، وضعیت تاهل، درجه اشتغال، سیگاری بودن یا نبودن، فعالیت بدنی، مصرف الکل، رسیدگی به سلامت عمومی شخصی، فشار خون، کلسترول و سایر مشکلات فیزیکی قادر به شناسایی اثر تغییرات الگوی خواب بودند. آنها دریافتند افرادی که میزان خواب خود را از 7 ساعت توصیه شده به 5 ساعت در شبانه روز کاهش داده بودند میزان مرگ میر آنها به دلایل عمومی 1.7برابر و به دلیل بیماری های قلبی و عروقی 2برابر افزایش یافت.
پرفسور فرانچسکو کاپوکسیو از دانشکده پزشکی وارویک می گوید: اختلالات خواب چه از نوع کاهش و چه از نوع افزایش در جوامع صنعتی به طور گسترده ای افزایش یافته است. این تغییر عمدتا به دلیل کاهش محدودیت خواب برای ایجاد اوقات فراغت و یا شیفت های کاری بیشتر می باشد که سبب شده تا شکایات مبنی بر خستگی زیاد، خواب آلودگی روزانه و عدم تمرکز در حین کار نسبت به چند دهه گذشته به طور قابل توجهی افزایش یابد. در واقع خواب جبران روانی خستگی روزانه و بازیابی انرژی است لذا کمبود آن اثرات مخرب فراوانی دارد.
محققان همچنین دریافتند که خواب بیش از حد نیز با افزایش احتمال مرگ و میر همراه است. در واقع در افرادی با خواب بیش از 8 ساعت در طول شب، احتمال مرگ و میر نیز تا دوبرابر افزایش میابد؛ البته عمدتا با عواملی غیر از بیماری های قلبی و عروقی
دکتر جین فیری از کالج پزشکی دانشگاه لندن داده های مربوط به 10308 داوطلب در سنین بین 35 و 55 ساله را مورد بررسی قرار داد. داده های فاز اول بین سال های 1985 و 1988 شامل معاینه بالینی و یک پرسشنامه خودمدار بود و داده های فاز سوم بین سال های 1992 و 1993 شامل معاینه بالینی 8104 شرکت کننده و 8642 پرسشنامه بود.
نتایج نشان داد که ارتباطات Uشکل بین خواب و مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی و سایر عوامل در فاز اول و سوم وجود دارد. در هر دو مورد 110% خطر بیشتر مورد توجه افراد بود؛ مرگ ناشی از بیماری های قلبی در فاز یک برای افرادی که میزان خواب روزانه آن ها بین 6، 7 یا 8 ساعت بوده است و مرگ ناشی از مشکلات غیر قلبی برای افرادی که خواب 7 و 8 ساعته در طول روز داشته اند.
فرانچسکو کاپوکسیو توضیح میدهد؛
خواب کمتر از استاندارد در طول شبانه روز به عنوان یکی از عوامل خطر برای افزایش وزن، فشار خون بالا و دیابت نوع 2 شناخته شده است که حتی گاهی منجر به مرگ نیز می شود. اما در مقایسه با خواب کم، رابطه خواب طولانی مدت و مرگ و میر انسان ها هنوز بررسی زیادی را نیاز دارد تا بتوان نتیجه گیری منطقی داشت و لذا تاکنون هیچ مکانیسم بالقوه ای رابطه بین خواب طولانی و مرگ را توضیح نمیدهد. هرچند برخی ها نتایج خواب بلند مدت را با عناوینی مانند افسردگی، اقتصاد و اجتماع درجه پایین و برخی از سرطان ها توصیف می کنند.
لذا با توجه به تمامی گفته های بالا یافته ها نشان میدهد که به عنوان پیشگیری میتوان خواب 7 ساعته در طول شب را برای سلامتی مطلوب دانست و همچنین کاهش پایدار و مدام آن میتواند آسیب های جدی به سلامتی وارد سازد.
خواب بهینه:
آکادمی پزشکی خواب آمریکا توصیه هایی در خصوص خواب کافی و استاندارد دارد که در اینجا به آن ها اشاره ای خواهیم داشت؛
- از روش های معمول خوابیدن پیروی کنید.
- محیط آرامش بخشی را در زمان خواب فراهم کنید.
- هر شب تمام طول واقعی شب را بخوابید.
- از خوردن و نوشیدن خوراکی و نوشیدنی های حاوی کافئین قلب از خواب خودداری نمایید. همچنین داروهای محرک را نیز قبل از خواب مصرف نکنید.
- گرسنه به رختخواب نروید. همچنین از خوردن وعده غذایی بزرگ نیز قبل از خواب بپرهیزید.
- تا شش ساعت قبل از خواب شبانه از انجام هرگونه تمرین ورزشی سخت خودداری نمایید.
- اتاق خواب خود را ساکت، تاریک و کمی نیز خنک تنظیم نمایید.
- هر روز صبح در ساعت مشخص و همیشگی بیدار شوید.
ساینس - مگازین دی (دورمال)
تالیف و ترجمه: ندا