هر جانداری موجودی شبیه به خود تولید میکند . برای مثال یک گربه ،گربه و یک خرگوش ،خرگوش به دنیا میاورد .انسان ها نیز شبیه والدین خود هستند . این موضوع در میان تمام موجودات زنده ی جهان از قبیل گیاهان ،حیوانات و انسان صدق میکند . آیا میدانید دلیل آن چیست ؟
به کمک علم ژنتیک یا وراثت میتوان به این سوال پاسخ داد . علم ژنتیک به مطالعه ی فاکتور ها میپردازد که باعث انتقال صفات از والدین به فرزندان میشود . به علاوه به کمک این علم میتوان دریافت که کدام یک از صفات از فرزندان به والدین منتقل نمیشوند .
صفات از طریق اجزای بسیار کوچکی به نام ژن منتقل میشوند .واژه ی ژن در سال 1909 میلادی برای نخستین بار توسط یک متخصص علم ژنتیک به نام "ویلیام یوهانسن" (1927-1857 ) مورد استفاده قرار گرفت. ژن بخشی از سلول است . در هسته ی هر سلول در حدود 20 هزار ژن وجود دارد . انسان 10 هزار ژن را از پدر و 10 هزار ژن دیگر را از مادر خود به ارث میبرد . ژن ها روی کروموزومها ها قرار دارند . تعداد کروموزومها ها و ژن های هر موجودی با موجود دیگر متفاوت است . انسان دارای 46 کروموزم است . فرزندان 23 کروموزم را از پدر و 23 کروموزومها دیگر را از مادر میگیرند .در نتیجه هر سلول دارای 23 جفت کروموزومها است . ژن واحد وراثت است . تمامی گیاهان و جانوران ،نیمی از ژن خود را از والد نر و نیمی از آنها را از والد ماده به ارث میبرند .
(گرگول مندل)(1884-1822) کشیش اهل اتریش بود که موفق به کشف قوانین وراثت شد . مندل برای انجام آزمایش های خود از گیاه نخود فرنگی استفاده کرد . او متوجه شد که برخی از صفات بر صفات دیگر غالب اند . برای مثال اگر رنگ چشم یکی از والدین قهوه ای و رنگ چشم والد دیگر آبی باشد ،رنگ چشمان فرزندان قهوه ای میشود ؛زیرا رنگ قهوه ای بر رنگ آبی غالب است . اگر رنگ چشم هر دو والد آبی باشد ،رنگ چشم فرزندان نیز آبی میشود . به این ترتیب ژن ها مسئول شباهت فرزندان به والدین اند .
تهیه و تالیف :نمدیان
ماگزین دی(دورمال)