انواع رنگ چشم

انواع رنگ چشم

درصد رنگ چشم در سراسر جهان
رنگدانه ها، رنگ چشم را تعیین می کنند و تعدادی از ژن ها نیز بر رنگدانه ها تأثیر می گذارند. رنگ قهوه ای، رایج ترین رنگ چشم در سراسر جهان است که رنگ چشم اکثریت قریب به اتفاق جهان را تشکیل می دهد. بطور کلی، 16 ژن با تعیین میزان ملانین در سلول های تخصصی عنبیه بر رنگ چشم افراد تأثیر می گذارند. ملانین رنگدانه مسئول رنگ چشم است. در این مقاله، توضیح داده شده که رنگ چشم و علت آن چیست. همچنین نگاهی به تقسیم نسبت افراد در سراسر جهان با هر رنگ چشم انداخته شده است.

 

 

 

رنگ چشم چیست؟
عنبیه نام قسمت رنگی چشم بوده که مردمک را احاطه کرده و سیاهچاله کوچکی در وسط چشم است که به کنترل میزان نور وارد شده به آن کمک می کند.

چه چیزی رنگ چشم را تعیین می کند؟
دانشمندان قبلاً فکر می کردند که رنگ چشم فقط با یک ژن مرتبط است و چشمان قهوه ای بر چشم های آبی غالب است. اما، آنها اکنون می دانند که آنچه رنگ چشم را تعیین می کند، پیچیده تر است. تقریبا 16  ژن روی رنگ چشم تاثیر می گذارند. بیشتر این ژن ها در تولید، انتقال یا ذخیره ملانین نقش دارند. ملانین یک رنگدانه قهوه ای است که نه تنها رنگ چشم افراد، بلکه موها و پوست آنها را نیز تعیین می کند. چشم هایی که قهوه ای نیستند، رنگدانه های رنگی متفاوتی ندارند. در عوض نور کمتری جذب می‌کنند زیرا ملانین کمتری دارند. در نتیجه، نور بیشتری را پراکنده می کنند و آن را در طول طیف رنگ نور منعکس می کنند.عنبیه ای با میزان کمتر ملانین آبی به نظر می رسد. چشم های افراد با دیگر مقادیر ملانین نیز ممکن است سبز یا فندقی به نظر برسند.

 

 

 

درصد رنگ چشم در سراسر جهان
اکثریت قریب به اتفاق مردم جهان چشم های قهوه ای دارند. دومین رنگ رایج چشم آبی است، اما افراد می توانند چشمان سبز، خاکستری، کهربایی یا قرمز نیز داشته باشند.برخی از افراد نیز دارای چشم هایی با رنگ های متفاوت با یکدیگر هستند.

- رنگ چشم قهوه ای
بر اساس برآوردها، 70 تا 79 درصد از جمعیت جهان چشم‌های قهوه‌ای رنگ دارند که آن را به رایج‌ترین رنگ چشم در سراسر جهان تبدیل می‌کند. در واقع، آکادمی چشم پزشکی آمریکا  بیان می کند که همه افراد روی زمین حدود 10000 سال پیش چشمان قهوه ای داشتند. احتمال ابتلا به سرطان چشم، دژنراسیون ماکولا و رتینوپاتی دیابتی در افرادی که چشم‌های قهوه‌ای دارند نسبت به افرادی که رنگ چشم‌های روشن‌تری دارند، کمتر است. با این حال، افرادی که چشم قهوه ای دارند، با افزایش سن بیشتر در معرض خطر ابتلا به آب مروارید هستند.

- رنگ چشم آبی
آبی دومین رنگ چشم رایج در سراسر جهان است، بطوری که تخمین ها حاکی از آن است که 8 تا 10 درصد مردم چشم آبی دارند. دانشمندان بر این باورند که می توان همه افراد چشم آبی را به یک اجداد مشترک ردیابی کرد که احتمالاً دارای جهش ژنتیکی هستند و میزان ملانین در عنبیه آنها کاهش یافته است. اما اکثر افرادی که چشمان آبی دارند، نژاد اروپایی دارند.

- رنگ چشم فندقی
تقریباً 5 درصد از جمعیت جهان و 18 درصد از مردم ایالات متحده چشم های فندقی رنگ دارند. این رنگ، ترکیبی از رنگ های سبز، نارنجی و طلایی است. چشم های فندقی رنگ به طور غالب در شمال آفریقا، خاورمیانه و برزیل و همچنین در بین مردم اسپانیایی بیشتر دیده می شود.

- رنگ چشم کهربایی
چشم‌های کهربایی رنگ، که ملانین آنها اندکی بیشتر از چشم‌های فندقی است، اما به اندازه چشم‌های قهوه‌ای رنگ نیست، حدود 5 درصد از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند. افراد آسیایی، اسپانیایی، آمریکای جنوبی و آفریقای جنوبی به احتمال زیاد چشم های کهربایی رنگ دارند.

- رنگ چشم سبز
تخمین زده می شود که 2 درصد از جمعیت جهان دارای چشمان سبز رنگ هستند که به طور کلی این رنگ چشم را بسیار نادر می کند. با این حال، چشمان سبز رنگ در برخی از نقاط جهان از جمله ایرلند و اسکاتلند بسیار رایج است. در ایالات متحده نیز، جایی که بسیاری از مردم از اجداد ایرلند و اسکاتلند هستند، حدود 9٪ از مردم چشمان سبز دارند.

- رنگ چشم خاکستری
نزدیک به 3 درصد از جمعیت جهان چشمان خاکستری رنگ دارند. افرادی که این رنگ چشم را دارند، در عنبیه خود ملانین کمی دارند یا اصلاً ملانینی در عنبیه آنها وجود ندارد، اما این افراد، کلاژن بیشتری در بخشی از چشم خود به نام استروما دارند. نور به گونه ای از کلاژن استروما پراکنده می شود که باعث می شود چشم ها خاکستری به نظر برسند.

- رنگ چشم قرمز یا بنفش
افراد مبتلا به آلبینیسم یا آلبینیسم چشمی  که ملانین اندکی در عنبیه دارند یا اصلاً ملانینی در آن ندارند دچار قرمزی یا بنفش شدن در چشم هایشان می شوند. از آنجایی که رنگدانه چشم برای بینایی بسیار مهم است، افراد مبتلا به آلبینیسم چشمی اغلب با بینایی خود مشکل دارند. فرد مبتلا به آلبینیسم چشمی ممکن است دید بسیار تاری داشته یا درک عمق ضعیفی داشته باشد. این افراد، ممکن است حرکات چشمی سریع و غیرارادی را تجربه کنند، حساسیت نوری بالاتری داشته باشند یا ناگهان متوجه شوند که چشمانشان در دو جهت متفاوت است.

- رنگ چشم هتروکرومیا

هتروکرومیا، که در آن یک فرد بیش از یک رنگ چشم دارد، کمتر از 1٪ از افراد را مبتلا می کند. در این بیماری، ممکن است رنگ دو چشم کاملاً با یکدیگر متفاوت باشند یا یک قسمت از عنبیه چشم با بقیه قسمت ها متفاوت باشد.
AAO، توضیح می دهد که در افراد مبتلا به هتروکرومی مرکزی، عنبیه دارای دو حلقه با رنگ های مختلف است، در حالی که در افراد مبتلا به هتروکرومی کامل، رنگ یک عنبیه با عنبیه چشم دیگری متفاوت است. برخی از افراد با هتروکرومی متولد می شوند. در برخی دیگر، آسیب چشم یا مشکل سلامتی ممکن است باعث آن شود. هتروکرومیای چشم، معمولا به دلیل تغییر در غلظت و توزیع ملانین، ایجاد می شود. خود کلمه "هتروکرومیا" از زبان یونانی باستانی گرفته شده است که "heteros" به معنای متفاوت و "chroma" به معنای رنگ است. این بیماری به نام های هتروکرومیای ایریدیس یا هتروکرومیای ایریدوم نیز شناخته می شود. هتروکرومیای مرکزی به دلیل توزیع نابرابر ملانین رخ می دهد. رنگ چشم فرد مبتلا، نتیجه رسوب ملانین در عنبیه است که بخشی از چشم که مسئول گشاد کردن و منقبض کردن مردمک برای کنترل میزان نور ورودی است، می باشد. حقایق جالب در مورد هتروکرومی مرکزی، به قرار زیرند:
- کمتر از 200000 نفر در ایالات متحده هتروکرومیا دارند. برخی از انواع هتروکرومیا در سگ ها، گربه ها و اسب ها رایج است.
- سه نوع اصلی هتروکرومیای چشمی وجود دارد.
- یک چشم پزشک می تواند هتروکرومیا را تشخیص دهد و علت بروز آن را بررسی کند.
- درمان هتروکرومیا در مورد مدیریت علل زمینه ای است.

 

 

 

آیا رنگ چشم ممکن است تغییر کند
بسیاری از نوزادانی که با چشم‌های آبی متولد می‌شوند، با افزایش رنگدانه در ماه‌های اول زندگی، تغییر رنگ چشم را تجربه می‌کنند. چشم‌های نوزاد ممکن است به رنگ کمی آبی یا حتی قهوه‌ای تغییر یابند، اما این تغییر تا سن یک سالگی رخ می دهد و بعد از آن متوقف می شود. بطور کلی ما دو نو هتروکرومیا داریم: ژنتیکی و اکتسابی
بیشتر موارد هتروکرومیا از بدو تولد وجود دارد که این بیماری هتروکرومیای ژنتیکی نامیده می شود. منبع معتبر تحقیقات نشان می دهد که بیشتر موارد هتروکرومیا در انسان خوش خیم است و بدون هیچ گونه ناهنجاری زمینه ای رخ می دهد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ژنتیک و بیماری های نادر، اکثر موارد هتروکرومیای چشم به صورت پراکنده در افرادی رخ می دهد که سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند. با این حال، برخی از موارد هتروکرومیای ژنتیکی با ابتلا به بیماری ها و سندرم هایی مرتبط است، از جمله:
- سندرم بلوخ سولزبرگر
- بیماری بورنویل
- بیماری هیرشپرونگ
- سندرم هورنر
- سندرم پری-رومبرگ
- سندرم استورج وبر
- بیماری فون رکلینهاوزن
- سندرم وااردنبورگ

هتروکرومیایی که در اواخر زندگی به دلیل بیماری، آسیب یا دارو ایجاد می شود، به عنوان هتروکرومیای اکتسابی شناخته می شود. این مورد از اهتروکرومیا کمتر از فرم ژنتیکی رخ می دهد. علل هتروکرومیای اکتسابی عبارتند از:
- دیابت
- جراحی چشم
- گلوکوم
- آسیب به چشم
- سندرم اکتروپیون عنبیه
- سندرم پراکندگی رنگدانه
- سندرم پوزنر-شلاسمن
- تورم چشم
- تومورهای عنبیه

 

 

علاوه بر این، دارویی به نام latanoprost که برای درمان گلوکوم استفاده می شود، با تغییرات رنگ چشم در 33 درصد از افرادی که آن را به مدت 5 سال یا بیشتر مصرف کرده اند، مرتبط بوده است. لاتیس، که زمانی برای درمان گلوکوم استفاده می‌شد، اکنون عمدتاً برای پرپشت کردن مژه‌ها استفاده می‌شود و ممکن است دلیل تغییر رنگ چشم نیز باشد.
بطور کلی، به دلیل مشکلات سلامتی، به هر کسی که متوجه تغییر رنگ در یک یا هر دو چشم خود می شود، توصیه می گردد که حتما با یک پزشک صحبت کند.



ترجمه و تالیف: حدیثه سقاتپه

 

References:
https://www.medicalnewstoday.com

 

برچسب ها :
  • اشتراک گذاری :