دادههای خدمات تکمیلی بدون ساختار (USSD)
USSD (داده های خدمات تکمیلی بدون ساختار) یک پروتکل سیستم جهانی برای ارتباطات سیار (GSM) است که برای ارسال پیام های متنی استفاده می شود و مشابه سرویس پیام کوتاه (SMS) است.
USSD، از کدهایی استفاده می کند که از کاراکترهای موجود در تلفن همراه تشکیل شده است. یک پیام USSD، که میتواند حداکثر 182 کاراکتر را شامل شود، یک جلسه ارتباطی بیدرنگ بین تلفن و دستگاه دیگر که معمولا می تواند یک شبکه یا سرور باشد، ایجاد میکند.
USSD، را می توان برای مرور پروتکل برنامه بی سیم (WAP)، خدمات پول تلفن همراه، خدمات تماس پیش پرداخت، خدمات اطلاعات مبتنی بر منو و خدمات محتوای مبتنی بر مکان استفاده کرد. با USSD، کاربران به طور مستقیم از تلفن همراه خود با انتخاب از منوهای مختلف کار خود را انجام می دهند. برخلاف پیامک، در طول یک فرآیند USSD، یک پیام USSD یک اتصال بلادرنگ ایجاد می کند. این بدان معناست که USSD امکان ارتباط دو طرفه اطلاعات را فراهم می کند، تا زمانی که خط ارتباطی باز بماند. به این ترتیب، پرسش ها و پاسخ ها تقریباً آنی هستند.
USSD، چگونه کار می کند
به طور معمول، USSD شامل یک درخواست از یک کاربر تلفن همراه است، مانند درخواست برای موجودی حساب بانکی. هنگامی که کاربر درخواست را ارسال کرد، دروازه USSD آن را به برنامه USSD کاربر ارسال می کند، که در این جا، به درخواست کاربر پاسخ داده می شود. سپس این فرآیند به صورت معکوس تکرار می شود، یعنی پاسخ به دروازه USSD برمی گردد که دروازه در پاسخ به آن، پاسخ کاربر را روی صفحه تلفن همراه او نمایش می دهد. به طور کلی، پاسخ ها، که حاوی حداکثر 182 کاراکتر الفبایی عددی هستند، در قالبی ارسال می شوند که نمایش آن آسان باشد. کاربر با شماره گیری یک کد کوتاه خاص که معمولاً پنج شماره می باشد، داده ها را ارسال و دریافت می کند.
برنامه های USSD در شبکه اجرا می شوند، نه روی دستگاه تلفن همراه کاربر. به این ترتیب، این برنامه ها نیازی به نصب روی تلفن کاربر ندارند، که این یک مزیت برای کاربرانی است که دارای تلفن های با فضای ذخیره سازی محدود هستند. برنامههای USSD از لحظهای که هر مشترکی در شبکه مستقر میشود، فوراً در دسترس قرا می گیرند.
نحوه استفاده ازکد های USSD
کد USSD، برای اهداف مختلفی استفاده می شود، از جمله:
- موبایل بانک: برخلاف برنامههای بانکی که نیاز به دسترسی به اینترنت و عملکرد تلفن همراه هوشمند دارند، بانکداری USSD میتواند روی هر دستگاه تلفن همراه از جمله تلفنهای ساده و یا ویژه کار کند.
- پیکربندی شبکه و درخواست ها: USSD، برای پیکربندی دستگاه تلفن همراه کاربر در شبکه استفاده می شود. همچنین، این سرور منویی از گزینههای خدماتی را ارائه میدهد که کاربر میتواند برای مواردی دلخواه از بین گزینه ها، خدماتی مانند خرید، زمان پخش یا درخواست مانده حساب را انتخاب کند.
- درخواست های به روز رسانی اطلاعات مشتری: USSD، می تواند با سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) و مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) ادغام شود تا اطلاعات به روز شده کاربر را از سرور درخواست کند. این کار، خدمات رسانی به مشتری و دقت داده ها را بهتر می کند.
- نظرسنجی های بازاریابی: USSD، را می توان برای بازاریابی با استفاده از تلفن همراه نیز استفاده کرد. به عنوان مثال، سازمانها میتوانند با استفاده از USSD، نظرسنجیهای اساسی بازاریابی شان را به کاربران ارسال کنند تا آنها بتوانند فوراً به این نظرسنجی ها پاسخ دهند. انجام این کار، شرکتها را قادر میسازد تا بازخورد مشتری را در زمان واقعی دریافت کنند.
- خدمات برگشت به تماس: سازمانهای خدماتی مانند ارائهدهندگان بیمه و شرکتهای خدمات مالی نیز، میتوانند از USSD برای تعیین علایق مشتریان خود استفاده کنند و در نتیجه، پس از ارائه پیشنهادات خود، درخواست پاسخگویی کنند.
- تاییدیه های سفارش: ارائه دهندگان تحویل غذا نیز، می توانند از USSD برای فعال کردن ارتباط دو طرفه بین مشتریانی که سفارش می دهند و فروشندگان، برای هشدار دادن به مشتریان در هنگام انجام سفارشات استفاده کنند.
- کوپن و رسیدها: خرده فروشان می توانند از USSD برای برقراری ارتباط با پیشنهادات ویژه به مشتریان و همچنین ارسال کوپن و رسید استفاده کنند.
پرداخت با USSD
پردازش پرداخت با USSD، با ارسال یک پیام متنی به یک ارائه دهنده خدمات انجام می شود. هنگامی که ارائه دهنده خدمات، پیام متنی را دریافت می کند، یا مبلغ خرید را به یک سیستم پرداخت آنلاین شارژ می کند یا این مبلغ را به قبض تلفن کاربر اضافه می کند. سپس در ادامه تاجر، کالا یا خدمات را آزاد می کند و پول به حساب شرکت واریز می شود. تحویل کالاهای دیجیتال، اغلب توسط سرویس پیامرسانی چندرسانهای (MMS) انجام میشود که امکان ارسال فایلها را با پیامک برای کاربران فراهم میکند. در صورت خرید کالای فیزیکی توسط کاربر، رسید را می توان از طریق پیامک یا MMS ارسال کرد. اکثر خریدهای انجام شده با استفاده از USSD یا SMS در اروپا و آسیا انجام می شود.
جزییات فنی
اکثر گوشی های GSM، دارای قابلیت USSD هستند . USSD، معمولاً با خدمات پیام رسانی فوری یا اضطراری (IM) مرتبط است. متاسفانه USSD، مانند سایر پروتکلهای پیام کوتاه مانند SMS، قابلیت ذخیره و ارسال را ارائه نمیدهد. سرویس های USSD، از معماری موجود شبکه های GSM استفاده می کنند. کاربری که یک کد سرویس USSD را شماره گیری می کند، گفتگویی را با یک برنامه USSD در شبکه تلفن همراه آغاز می کند. گره شبکه، می تواند یک مرکز سوئیچینگ موبایل، ثبت مکان بازدید کننده، ثبت مکان یاب خانه یا سایر موجودیت های شبکه، مانند یک پلت فرم برنامه، که به سرویس USSD خاص دسترسی دارد، باشد. از نظر فنی، USSD، به کاربر تلفن همراه و یک برنامه کاربردی تعریف شده توسط اپراتور شبکه تلفن همراه عمومی اجازه می دهد تا به روشی شفاف بین کاربر و نهادهای شبکه میانی ارتباط برقرار کند.
یک پیام USSD معمولی با یک ستاره (*) شروع می شود که با ارقامی شامل دستورات یا داده ها، ادامه می یابد. گروه های ارقام را می توان با ستاره های اضافی از هم جدا کرد. این پیام، در پایان با هشتگ (#) به پایان می رسد.
تفاوت بین کدهای USSD، MMI و SS
هر کدی که کاربر از طریق صفحه کلید تلفن همراه خود وارد می کند که حاوی کاراکتر های * یا # است، یک کد رابط انسان و ماشین (MMI) است. اکثر این کدهای MMI مشابه به نظر می رسند، اما به گروه های مختلف طبقه بندی می شوند و عملکردهای متفاوتی دارند. برخی فقط به صورت محلی در دستگاه استفاده می شوند، در حالی که برخی به ماژول هویت مشترک (سیم کارت) و برخی دیگر به شبکه ارسال می شوند.
انواع مختلف کدهای MMI به شرح زیر است:
- کدهای خدمات تکمیلی (SS)
معمولا، این کدها هدایت تماس یا ارائه شماره به کاربر را کنترل می کنند. به عنوان مثال، با استفاده از کدی خاص، کاربر تلفن خود را هدایت میکند تا از شبکه بخواهد که تمام تماسهای دریافتی خود را به شماره تلفن همراه وی فوروارد کند. اما، این کد مستقیماً به شبکه ارسال نمیشود، بلکه ابتدا مراحی را طی کرده و سپس، به شبکه ارسال میشود. به این ترتیب که، کد ابتدا توسط تلفن تفسیر میشود، بعد از آن، یک درخواست رمزگذاریشده در یک نماد نحوی انتزاعی (ASN.1) به شبکه میسازد. این کدها، که در هر دستگاه GSM، سیستم جهانی مخابرات سیار (UMTS) و Long-Term Evolution (LTE) در جهان کد گذاری شده اند، توسط اپراتور شبکه قابل تغییر نیستند.
- کدهای USSD
اگر کاربر کدی را وارد کند که حداقل به هشتگ ختم می شود و <SEND> را فشار دهد، اما این کد توسط مترجم MMI تلفن شناسایی نشود، بهتر است کد به طور کلمه به کلمه، به شبکه ارسال شود. همچنین، پاسخ شبکه به کد وارد شده، بستگی به این دارد که آیا شبکه از این کد پشتیبانی می کند یا خیر. یکی از موارد پرکاربرد، کد کارت های پیش پرداخت است که کاربران می توانند از آن برای بررسی موجودی خود استفاده کنند. چندین شبکه از کدی شبیه به *#100# استفاده می کنند. با این حال، این اپراتور شبکه است که تصمیم میگیرد، برای خدمات مورد نظر از کدام کد استفاده کند.
- کدهای MMI تعریف شده توسط سازنده
این کدها که مختص مدل های گوشی هستند، توسط سازندگان برای فعال کردن منوهای خدمات یا بازنشانی دستگاه ها تعبیه شده اند و همچنین حاوی کاراکتر های * و # هستند. از آنجایی که این کدها به شبکه ارسال نمی شوند، کاربر مجبور نیست کلید <SEND> را در پایان فشار دهد. زیرا به محض اینکه کاربر آخرین رقم یا کاراکتر را وارد می کند، کدها اجرا می شوند. با این حال، هر سازنده تلفن GSM/UMTS/LTE باید *#06# را پیاده سازی کند. این کد شناسه بین المللی تجهیزات تلفن همراه دستگاه را نشان می دهد.
دروازه USSD
یک سرویس دروازه USSD، که مرکز USSD نیز نامیده می شود، پیام های USSD را از شبکه سیگنالینگ به یک برنامه خدماتی و بالعکس منتقل می کند. یک دروازه USSD، بر اساس توانایی عامل تحویل یا منبع برای ارسال و دریافت پیام های USSD عمل میکند. پیامهای USSD از طریق کانالهای سیگنالینگ GSM عبور میکنند و برای جستجوی اطلاعات و تولید خدمات استفاده میشوند. برخلاف سرویسهای مشابه، مانند SMS و MMS که مبتنی بر فناوری ذخیره و ارسال هستند، USSD یک ارتباط بیدرنگ بین گوشی تلفن همراه و برنامهای که سرویس را مدیریت میکند، برقرار میکند.
مزایای استفاده از کدهای USSD
اگر از کد USSD برای انجام کارهای خود با تلفن همراه استفاده کنید ، این روند می تواند مزایای مختلفی را برای شما به همراه داشته باشد:
- ساده و آسان برای استفاده
- ارائه جزئیات و اطلاعات دقیق
- زمان کمتر
- موجود برای کلیه خدمات مخابراتی
- بدون هزینه و مفید
- تا 7 برابر سریعتر از پیامک
- بدون نیاز به اتصال به اینترنت
ترجمه و تالیف: حدیثه سقاتپه
Refereneces:
https://www.techtarget.com